Ο όρος Value Bet χρησιμοποιείται στον στοιχηματικό κόσμο για μια συμφέρουσα απόδοση και εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, αλλά και τη στοιχηματική λογική του παίκτη.

Τι είναι το value bet

Το value bet είναι το σημείο, ή αλλιώς η απόδοση, που ο παίκτης του στοιχήματος θεωρεί πως έχει περισσότερες πιθανότητες επαλήθευσης από αυτές που έχουν δοθεί από την εκάστοτε στοιχηματική εταιρία. Με λίγα λόγια είναι η απόδοση που έχει στοιχηματική αξία. Μια απόδοση που ακόμα κι αν δεν επιβεβαιωθεί, ο παίκτης θα νιώθει ηθικά ικανοποιημένος που βρήκε το… λάθος. Σε βάθος χρόνου, εξάλλου, μάλλον προς όφελος του θα είναι αν ψάχνει σημεία με αξία.

Σίγουρα το αν αξίζει ένα ποντάρισμα και κατά συνέπεια μια απόδοση έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους τρόπους παιξίματος ενός παίκτη. Μια εταιρία βγάζει όλες τις αποδόσεις και σε αυτό δεν μπορεί να την επηρεάσει ο παίκτης, αλλά μπορεί ο ίδιος να επιλέξει τον αγώνα και το σημείο που επιθυμεί σύμφωνα με τα δικά του δεδομένα. Αυτό αποτελεί το μεγάλο του πλεονέκτημα.

Ψάχνοντας τις πάμπολλες επιλογές που του προσφέρει μια διαδικτυακή πλατφόρμα μπορεί να ανακαλύψει «ευκαιρίες». Αυτές οι ευκαιρίες κρίνονται ως «value» και έχουν να κάνουν καθαρά με την αναλογία μιας απόδοσης συγκριτικά με τις πιθανότητες επαλήθευσης ενός σημείου. Αν για παράδειγμα η απόδοση σε έναν άσο είναι ψηλότερη από αυτή που ένας παίκτης περίμενε αναλύοντας τα δεδομένα της αναμέτρησης, τότε κρίνεται «value» και αποκτά ξεκάθαρη αξία πονταρίσματος.

Από ποιους παράγοντες επηρεάζεται

Αρκετοί είναι οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν έναν αγώνα και να κρίνουν ως value την απόδοσή του. Το Value Bet βρίσκεται σε πλήρη συνάρτηση με την γκανιότα, η οποία αλλάζει από εταιρία σε εταιρία ανάλογα με το επίπεδο κέρδους που θέλει να έχει η εκάστοτε διαδικτυακή πλατφόρμα. Η γκανιότα είναι ο μηχανισμός προσαρμογής μιας απόδοσης σε έναν αγώνα σύμφωνα με τα επίπεδα κέρδους που θέλει να έχει μια στοιχηματική. Οσο μεγαλύτερη είναι αυτή, τόσο μικρότερες είναι η πιθανότητες να υπάρξει value bet στην επιλογή μιας αναμέτρησης. Όταν αυτή είναι μηδενική, τότε αυτομάτως αυξάνονται οι πιθανότητες για value σημεία.

Επίσης, για να κριθεί ένα σημείο και κατά συνέπεια μία απόδοση value έχει να κάνει με την φιλοσοφία κάθε παίκτη, την μελέτη που αυτός έχει κάνει σε μια αναμέτρηση και τα αγωνιστικά νέα. Δηλαδή αν κάποια ομάδα έχει πολλές απουσίες είναι στην διακριτική ευχέρεια κάθε παίκτη να συνυπολογίσει το συγκεκριμένο γεγονός σε συνάρτηση με την απόδοση και να την κρίνει ως value.

Τέλος υπάρχει ακόμα ένα σημαντικός παράγοντας που μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του παίκτη και να κρίνει ως value μια απόδοση. Αυτή έχει να κάνει με τη μελέτη και την γνώση ενός παίκτη για ένα άθλημα. Οι στοιχηματικές έχουν ως στόχο να αυξάνουν ολοένα και περισσότερο τις επιλογές όσον αφορά τον όγκο αγώνων και αθλημάτων για να προσελκύσουν περισσότερους παίκτες. Φυσικά δεν γίνεται να γνωρίζουν επακριβώς την ποιότητα και τα δεδομένα μιας αναμέτρησης ή μιας κόντρας στο τένις ή το πινγκ πονγκ ανάμεσα σε άγνωστους αθλητές. Έτσι είναι πολύ εύκολο να υποπέσουν και οι ίδιες σε λάθη. Αυτά τα λάθη μπορεί να εκμεταλλευτεί με σωστή μελέτη και ενημέρωση ο παίκτης ανακαλύπτοντας value αποδόσεις με αυξημένες πιθανότητες επαλήθευσης.

Value bet και Cash Out

Με την επιπρόσθετη υπηρεσία του cash out ένας παίκτης μπορεί πιο εύκολα μέσω της μελέτης του να ανακαλύψει value αποδόσεις και να φτάσει στο κέρδος στην εξέλιξη ενός αγώνα ή ακόμα και πριν την έναρξή του. Μελετώντας και γνωρίζοντας την συμπεριφορά κάποιων ομάδων ο παίκτης μπορεί μόλις μια εταιρία ανοίξει τις αποδόσεις ενός αγώνα να την περιμένει στη… γωνία και να ποντάρει σε μία απόδοση που θεωρεί πως έχει ανοίξει λάθος και είναι προς το συμφέρον του. Ετσι όταν η εταιρία προσαρμόσει την απόδοση σε χαμηλότερα επίπεδα μέχρι την μέρα και ώρα έναρξης μιας αναμέτρησης μπορεί να κλείσει το στοίχημα και να καρπωθεί ένα σημαντικό κέρδος χωρίς καν την αγωνία του αγώνα. Αυτές τις περιπτώσεις τις συναντάμε αρκετά στα παιχνίδια και τις διοργανώσεις της λατινικής Αμερικής, σε μεταμεσονύκτιους αγώνες, αλλά και στο Γιουρόπα Λιγκ που όταν βγαίνουν οι αποδόσεις δεν γνωρίζουν οι στοιχηματικές ποιες ομάδες θα παραταχθούν με αλλαγές και αναπληρωματικούς.