Οι όροι Roi kai Yield στο στοίχημα έχουν να κάνουν καθαρά με τον υπολογισμό του κέρδους ή της χασούρας κάθε παίκτη ή tipster σε βάθος χρόνου. Ουσιαστικά μέσω αυτών μπορούμε με απλές πράξεις να καταλάβουμε σε τι ποσοστό είμαστε χαμένοι ή κερδισμένοι.

Ο υπολογισμός του RΟΙ

Η καθαρή μετάφραση του RΟΙ σημαίνει Return Of Investment. Δηλαδή επιστροφή της επένδυσης. Μας δείχνει ποσοστιαία σε τι επίπεδο βρίσκεται το κέρδος ή η χασούρα μας και ο υπολογισμός του είναι πολύ απλός.

Για παράδειγμα ένας παίκτης έχει παίξει σε διάστημα ενός μήνα 100 ευρώ και έχει στον λογαριασμό του 150 ευρώ. Το ROI του υπολογίζεται ως εξής: 150 / 100 = 1.5 Χ 100 = 150%. Αυτό είναι ξεκάθαρα ένα ποσοστό μεγάλου κέρδους. Αντίθετα στην περίπτωση χασούρας το ποσοστό μετά τον συγκεκριμένο υπολογισμό θα πρέπει να είναι κάτω από το 100%.

Με λίγα λόγια το 100% αποτελεί τη βάση και όσο ψηλότερα βρίσκεται το ποσοστό ενός παίκτη τόσο μεγαλύτερο το κέρδος του, ενώ όσο χαμηλότερα τόσο μεγαλύτερη η ήττα.

Ο υπολογισμός του YIELD

Το YIELD είναι όπως και το ROI ένας υπολογισμός κέρδους σε βάθος χρόνου, αλλά έχει μια σημαντική διαφορά. Στον υπολογισμό του δεν περιλαμβάνεται το αρχικό κεφάλαιο. Ουσιαστικά μας δίνει ένα καθαρό ποσοστό κέρδους ή χασούρας. Υπολογίζεται ως εξής:

Ποσό κέρδους ή χασούρας / αρχικό ποντάρισμα Χ 100. Για παράδειγμα αν ένα παίκτης του στοιχήματος έχει ποντάρει 100 ευρώ και στο τέλος της περιόδου έχει 150 στον λογαριασμό του το κέρδος είναι 50 ευρώ και το YIELD θα υπολογιστεί ως εξής: 50 / 100 = 0.5 Χ 100 = 50%. Με λίγα λόγια έχει αυξήσει το αρχικό του κεφάλαιο κατά 50%.

Στην αντίθετη περίπτωση στο τελικό ποσοστό το πρόσημο θα είναι αρνητικό. Δηλαδή παίζοντας 100 ευρώ και έχοντας μείνει με 50 ο υπολογισμός έχει ως εξής: Χαμένο ποσό, δηλαδή -50 ευρώ διά το αρχικό κεφάλαιο, δηλαδή -50 / 100 = -0.5 Χ 100 = -50%. . Δηλαδή η χασούρα ενός παίκτη κινείται σε ποσοστό 50%!

Roi, Yield και tipster

Με λίγα λόγια τα ROI και YIELD δίνουν μια άλλη διάσταση στο στοίχημα και τα προγνωστικά, αφού περνάνε σε επίπεδο μαθηματικών και γιατί όχι χρηματιστηρίου όσον αφόρα το υπολογιστικό επίπεδο επιτυχιών και αποτυχιών ενός παίκτη ή tipster. Στην περίπτωση των tipster η συγκεκριμένη διαδικασία βοηθάει τους παίκτες να γνωρίζουν σε ποια επίπεδα κινείται ένας tipster ή κάποιο σάιτ όσον αφορά τα προγνωστικά στοιχήματος ώστε σε περίπτωση θετικού πρόσημου να νιώθει ποιο σίγουρος για τον αν θα τους εμπιστευτεί.