Αρκετοί είναι οι παίκτες του στοιχήματος που δεν γνωρίζουν τι είναι η γκανιότα, παρότι είναι όρος που χρησιμοποιείται πολλές φορές. Τον συναντάμε συχνά σε στοιχηματικές εταιρείες, σε site ή blog που μιλάνε για στοίχημα. Το ερώτημα, όμως, είναι ένα: τι είναι η γκανιότα; Με απλά λόγια, είναι το ποσοστό κέρδους των μπουκ (σε οποιοδήποτε άθλημα), ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Αυτό ποικίλει ανάλογα με τη σημασία του γεγονότος που προσφέρεται προς στοιχηματισμό.

Τι είναι η γκανιότα;

Αν δεν υπήρχε γκανιότα από τις στοιχηματικές εταιρείες, δηλαδή αν ήταν μηδενική, τότε το σετ αποδόσεων σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα θα ήταν 3.00 – 3.00 – 3.00, στο 1-Χ-2. Και για να δώσουμε ένα παράδειγμα από το μπάσκετ, το σετ στη νίκη των δύο ομάδων έπρεπε να ήταν 2.00, όμως σε καμία των περιπτώσεων δεν υπάρχουν αυτές οι τιμές.

Σε αυτό το σημείο υπάρχει και ένας «αστερίσκος» στην υπόθεση, καθώς κάποιες από τις νόμιμες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, προσφέρουν επιλογές με μηδενική γκανιότα, κυρίως σε αναμετρήσεις μεγάλων γεγονότων (πχ. Τσάμπιονς Λιγκ, Γιουρόπα Λιγκ, Παγκόσμιο Κύπελλο).

Υπολογισμός

Από εταιρεία σε εταιρεία διαφέρει το ποσοστό που εισπράττουν οι μπουκ ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα του γεγονότος. Ας πάρουμε, όμως, ένα σετ αποδόσεων ως παράδειγμα και να εξηγήσουμε πως υπολογίζεται. Εστω, ότι έχουμε μπροστά μας το μεγάλο ντέρμπι της Ισπανίας, το Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης με τις τιμές που κυκλοφορούν να είναι: 2.40 στον άσο, 3.50 στην ισοπαλία, 2.95 στο διπλό.

Αρχικά, διαιρούμε όλα τα σημεία με το 3.00 (3.00 διά 2.40, 3.00 διά 3.50, 3.00 διά 2.95) και έπειτα το συνολικό άθροισμα (3,12) διά 3.00. Το νούμερο που προκύπτει είναι τα 1,04. Μεταφέρουμε την υποδιαστολή μία θέση προς τα δεξιά και βρίσκουμε ότι στον παραπάνω αγώνα η γκανιότα έφτασε το 10,4%.

Ενας άλλο τρόπος υπολογισμού είναι ο εξής: 1 διά απόδοση άσου + 1 διά απόδοση Χ + 1 διά απόδοση διπλού. Ο αριθμός που θα προκύψει πολλαπλασιάζεται με το 100.

Συνήθως, οι εταιρείες στο διαδίκτυο χρησιμοποιούν από 5% έως 11 % και προφανώς όσο μικρότερη είναι η γκανιότα τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κέρδος του παίκτη.

Η συμπεριφορά των μπουκ

Για τις στοιχηματικές εταιρείες, όσο μεγαλύτερη είναι η γκανιότα τόσο μικρότερα είναι τα κέρδη στους παίκτες, άρα μιλάμε για μεγαλύτερο ποσοστό κερδών στους μπουκ. Οπως αναφέραμε πιο πάνω, οι εταιρείες χρησιμοποιούν από 4% έως 11%, ενώ αρκετές είναι εκείνες οι οποίες –ως προσφορά- προωθούν ένα μεγάλο γεγονός με 0% γκανιότα προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες.