25.09.21

Η Νορβηγική Ακαδημία τιμά τον ΠΟΥ - Ολες οι αποδόσεις για το Νόμπελ Ειρήνης

Ενα από τα βραβεία που περιμένει με ανυπομονησία ένα σημαντικό μέρος του πλανήτη ετησίως είναι τα Νόμπελ. Θεσπίστηκαν από τον Σουηδό βιομήχανο και εφευρέτη Άλφρεντ Νόμπελ, με βάση τη διαθήκη του οποίου τα βραβεία αυτό πρέπει να δίνονται «στο πρόσωπο που είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αδελφοποίηση των εθνών, στην κατάργηση ή τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων και στη διεξαγωγή και προώθηση ειρηνευτικών διαδικασιών».

Ο Νόμπελ, μέχρι τον θάνατό του το 1896, δεν ξεκαθάρισε ποτέ την επιλογή ενός βραβείου για την ειρήνη. Οι υπόλοιπες επιλογές του, όπως η Χημεία και η Φυσική, ήταν περισσότερο προφανείς, καθώς υπήρξε εκπαιδευμένος χημικός μηχανικός. Διατυπώθηκε βέβαια από ορισμένους η άποψη ότι ο Νόμπελ ζήτησε τη θέσπιση του βραβείου για να επανορθώσει για την εφεύρεση καταστροφικών υλικών. Ωστόσο κανένα από τα εκρηκτικά που εφηύρε δε χρησιμοποιήθηκε όσο ήταν ακόμα εν ζωή, με εξαίρεση ίσως τον βαλλιστίτη.

Από το 1901, όταν και τιμήθηκαν για πρώτη φορά οι Ερρίκος Ντυνάν (ιδρυτής του Ερυθρού Σταυρού) και Φρεντερίκ Πασύ (ιδρυτής και πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης), εκαττοντάδες πρόσωπα έχουν λάβει μία τιμητική διάκριση, η οποία ανά τα έτη έχει προκαλέσει διαμάχες ακόμα και κρατών. Ειδικά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, με τους Σοβιετικούς να κατηγορούν το Οσλο για φιλοαμερικανική πολιτική, αλλά και τα επόμενα χρόνια με τις βραβεύσεις των προέδρων των ΗΠΑ (Τζίμι Κάρτερ, Μπαράκ Ομπάμα) αλλά και διαφόρων ηγετών άλλων χωρών (Βίλι Μπραντ, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, Σιμόν Πέρες, Γιασέρ Αραφάτ).

Φέτος, μεγάλο φαβορί σύμφωνα με τις στοιχηματικές εταιρείες είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Γενικότερα, τα τελευταία έτη παρατηρούμε όλο και συχνότερα βραβεύσεις διεθνών οργανισμών (την περασμένη χρονιά το βραβείο κατέληξε στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης των Ηνωμένων Εθνών), οι οποίοι μέσα από τη δράση τους προωθούν την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και συνολικά τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων του πλανήτη μας.

Ετσι, δεν θα μπορούσε να μην είναι επικρατέστερος φέτος ο ΠΟΥ, μετά από μια διετία που οι ζωές μας άλλαξαν εκ βάθρων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοίού. Δεν υπάρχει χώρα σε όλη τη Γη που να μην έχει επηρεαστεί, με τους ειδικούς να υποκαθιστούν σε πολλές περιπτώσεις τις εγχώριες κυβερνήσεις και τους πολίτες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες τους.

Στη λίστα των υποψηφίων βλέπουμε ακόμα τον Αλεξ Ναβάλνι (Ρώσος δικηγόρος και ακτιβιστής, που εναντιώθηκε στον Πούτιν και έπεσε θύμα δολοφονικής ενέργειας τον Αύγουστο του 2020), την Γκρέτα Τούνμπεργκ (νεαρή Σουηδή συγγραφέας, η οποία εργάζεται με σκοπό την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή) αλλά και τον Ντόναλντ Τραμπ, με την υποψηφιότητά του να προκαλεί αντιδράσεις, από τη στιγμή που κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του στον προεδρικό θώκο της Αμερικής, πολλαπλασιάστηκαν οι δολοφονίες Αφροαμερικανών, ενώ επέλεξε την οδό της απομόνωσης για τη χώρα του όσον αφορά τη διεθνή κοινότητα.

Πολλές και διαφορετικές οι φετινές υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης, τις οποίες μπορείτε να δείτε με ένα μόνο κλικ!

facebook

Instagram